Kysymyksiä ja vastauksia

Tämän sivun kysymyksiä ovat seiskaluokkalaiset esittäneet oppilaanohjaajille. Lue kysymykset ja vastaukset, niin moni asia selviää.

Monessako luokassa opiskellaan, ja miten niihin löytää?

Eri aineita opiskellaan eri luokissa, ja niitä opettavat eri opettajat. Niinpä tavallisen kouluviikon aikana sinulla on tunteja hieman yli kymmenessä eri luokassa ja lisäksi liikuntakeskuksessa. Koulun tilat ja eri luokkien sijainnit näet jo keväällä virtuaalisesti. Ne kerrataan syksyllä ensimmäisenä koulupäivänä. Oikeisiin tiloihin oppii löytämään yllättävän nopeasti. Jos ihan ensimmäisinä koulupäivinä myöhästyt tunnilta siksi, ettet heti löytänyt oikeaa luokkaa, opettajat ymmärtävät tilanteen kyllä. Aina voi kysyä apua.

Paljonko Pohjanlinnan koulussa on oppilaita ja opettajia?

Oppilaita on tällä hetkellä noin 370, syksyllä hieman vähemmän. Opettajia on 43 ja koulunkäynninohjaajia kahdeksan.

Saako käydä vessassa kesken tunnin?

Vessassa käydään välituntisin.

Saako puhelinta käyttää tunnilla?

Oppitunneilla puhelin on äänettömällä luokan oven lähellä olevassa kännykkäparkissa. Sen voi myös jättää tunnin ajaksi omaan lukittavaan kaappiin. Myöskään ruokailun aikana kännyköitä ei käytetä. Niiden käyttämiselle on aikaa välitunneilla. Jos kännykkää voi tunnilla käyttää opiskelun apuvälineenä, opettaja ilmoittaa siitä erikseen.

Mitä tapahtuu, jos myöhästyy tunnilta?

Pitää koputtaa oveen, pyytää anteeksi myöhästymistään ja kertoa syy. Syystä riippuen voi saada myöhästymismerkin Wilmaan tai sitten asia selviää puhumalla.

Saako oman kaapin?

Kaikille tulee oma kaappi. Koulussa ei ole naulakoita, vaan kaikki tavarat säilytetään kaapeissa, myös takit. Kengät puolestaan säilytetään sisäänkäynnin luona kenkähyllyissä. Kaapin lukko toimii numerokoodilla, joka sinun tulee itse valita ja muistaa.

Saako välipalaa?

Välipalaa on tarjolla klo 13:n välitunnilla. Kansliasta saa ostaa välipalalippuja. Pitkinä koulupäivinä voit myös ottaa mukaan omia eväitä. Oppilaiden eväille on jääkaappi opettajainhuoneen välikössä.

Onko koulussa kioski?

Koulun oppilaskunnan hallitus pitää silloin tällöin kioskia. Sieltä voi käydä ruokavälitunneilla ostamassa pientä syötävää ja juotavaa.

Saako helposti jälki-istuntoa?

Jälki-istunnon tai kasvatuskeskustelun voi saada mm. huonosta käyttäytymisestä, valehtelusta, lintsauksesta, kiusaamisesta, lunttaamisesta, nimikirjoituksen väärentämisestä jne. Jälki-istunnot ovat kerran kuukaudessa. Jälki-istuntorangaistuksen pituus on yksi tai kaksi tuntia.

Kuka vastaa hyvinvoinnistamme?

Koulussa on oma terveydenhoitaja, koulupsykologi, kuraattorit, psyykkari ja perheohjaaja. Lisäksi me kaikki opettajat yritämme parhaamme mukaan huolehtia teistä. Myös tukioppilaat ja oppilaskunnan hallitus toimivat oppilaiden hyväksi.

Saako uusia ystäviä?

Uudessa koulussa tutustut varmasti moniin uusiin nuoriin. Yläkoulun aikana solmitaan paljon uusia ystävyyssuhteita. Paljon riippuu myös omasta asenteestasi. Ole avoin, ystävällinen ja vastavuoroinen. Juttele reippaasti uusillekin luokkatovereillesi ja kerro myös itsestäsi jotain.

Syksyllä järjestetään ryhmäytystunteja, joissa panostetaan toisiin tutustumiseen, jotta omassa luokassa olisi mukava olla ja opiskella. Lisäksi on teemapäiviä ja muuta yhteistoimintaa, jotka kehittävät niin oman luokan kuin koko koulunkin henkeä ja ilmapiiriä.

Missä voi säilyttää sukset, viulun yms.?

Suksille on omat tilat liikuntakeskuksessa. Liikunnanopettajat kertovat tarkemmin, missä voi säilyttää sellaisia liikuntavälineitä, jotka eivät mahdu kaappiin tai reppuun.

Jos sinulla on viulu tai muu soitin mukana koulussa esimerkiksi siksi, että menet suoraan koulusta soittotunnille, eikä se mahdu omaan lokeroosi, voit tuoda sen opettajainhuoneen välikköön säilytykseen.

Pitääkö välitunneilla mennä ulos?

Pohjanlinnan koulussa on kolmenlaisia välitunteja. Pitkillä 15 minuutin välitunneilla klo 10 ja klo 13 kaikki menevät ulos. Lyhyillä 5 minuutin välitunneilla ulos ei mennä. Lyhyen välitunnin aikana ehtii käydä vessassa, hakea tarvittavat tavarat kaapistaan sekä siirtyä seuraavan tunnin luokkaan. Ruokatunnit ovat 30 minuutin mittaisia. Ruokailtuaan voi mennä ulos tai viettää ruokatunnin loppuosan sisällä.

Mitä välitunnilla voi tehdä?

Koulun pihassa on välituntiliikuntaa varten muun muassa pelikaukalo, jalkapallohäkkejä, frisbee golf -koreja ja pingispöytiä. Välituntiliikuttajilta voi lainata erilaisia palloja, mailoja, hyppynaruja, mölkkypeliä ym. Lisäksi koulurakennuksessa on pieni välituntiliikuntahuone, jota voi käyttää sisävälitunneilla varauslistan mukaan.

Minkä kokoisia luokat ovat?

Tuleville seiskaluokille tulee kullekin parikymmentä oppilasta.

Onko oppilailla Wilma-tunnukset?

Seiskaluokkalaisille annetaan Wilma-tunnukset elokuussa koulun alkaessa. He pääsevät itse näkemään saamansa merkit sekä voivat lähettää ja vastaanottaa pikaviestejä.

Missä bussini tai taksini pysähtyy kouluun tullessa tai koulusta lähtiessä?

Koulukuljetusten aikataulut ja muut tiedot löydät täältä.

Mitä tukioppilaat tekevät?

Tukioppilaat ovat kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia oppilaita, jotka toimivat seitsemäsluokkalaisten apuna ja pyrkivät toiminnallaan tekemään kaikkien koulunkäynnistä mukavaa ja turvallista. Toukokuun tutustumistilaisuuksissa he muun muassa ohjaavat tutustumisleikkejä. Lisäksi he järjestävät lukuvuoden aikana erilaisia hauskoja tilaisuuksia ja tapahtumia. Oman luokkasi tukioppilaiden puheille voit mennä missä tahansa koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Tukioppilaat valitaan hakemusten ja haastatteluiden perusteella, ja he suorittavat tukioppilaskoulutuksen.

Milloin koulu alkaa syksyllä? Milloin saan tietää lukujärjestykseni?

Koulu alkaa torstaina 13.8. Kellonaika kannattaa käydä tarkastamassa koulun nettisivuilta elokuun alussa. Lukujärjestykset jaetaan ensimmäisenä koulupäivänä, ja samoihin aikoihin ne tulevat myös näkyville Wilmaan.

Päivitetty 28.5.2020.