Nuorten parlamentti 2018

Nuorten parlamentin yhdestoista kerta järjestettiin perjantaina 23.3. Mukana oli 199 oppilasedustajaa ja Pohjanlinnan koulusta täysistuntoon osallistui oppilaskunnan puheenjohtaja Eeli Uusitalo. Toimittajaoppilaana toimi oppilaskunnan sihteeri Aapo Koivumäki, ja opettajista mukaan lähti Anniina Karvinen.

Päivä alkoi jo varhain aamulla Pohjanlinnan koulun parkkipaikalta, josta suuntasimme kohti Parkanon rautatieasemaa. Junamatka oli reilun kahden tunnin mittainen, ja se sujui hyvin eikä junakaan ollut paljoa myöhässä.

Eduskuntaan päästyämme oli heti ohjelmaa luvassa. Eeli Uusitalo lähti tutustumaan eri valiokuntien työhön, Aapo Koivumäki meni poliitikko nonstop -tilaisuuteen, jossa toimittajaoppilaat saivat esittää kysymyksiä kansanedustajille. Anniina Karvinen puolestaan meni kerhonohjaajien omaan tilaisuuteen.

Valiokuntien tutustumisen jälkeen Eeli Uusitalolla oli täysistunnon harjoitukset, joiden jälkeen oli luvassa puolen tunnin mittainen tauko. Tauon aikana sai eduskunnan kahvilasta virvokkeita ja pullan.

Seuraavaksi alkoikin itse täysistunto, jossa oli paikalla 11 ministeriä. Täysistuntoa johti puhemies Paula Risikko. Täysistunnon aikana esitettiin useita hyviä kysymyksiä. Nuorten parlamentti äänesti, että ajokortin ikäraja säilytetään 18 vuodessa ja että eutanasia tulisi lailliseksi. Myös Helsingin joukkoliikenteen muuttumista maksuttomaksi äänestettiin. Äänestys meni harvinaisesti tasan.

Koulumme kysymys koski ulkomaisten ruokien maahantuontia, ja se oli valittu kysyttävien kysymysten listalle, mutta aikaa ei ollut paljoa eikä kysymystämme ehditty kysyä.

Täysistunnon jälkeen oli mahdollisuus mennä nauttimaan noutopöydän ruuista ja mennä haastattelemaan poliitikkoja sekä tervehtimään puhemiestä. Tämän jätimme tänä vuonna väliin ja aloitimme kotimatkan.

Teksti: Aapo Koivumäki, 9A

Nuorten parlamentin nettisivuille pääset tästä.

Yle Areenan Nuorten parlamentti -taltiointiin pääset tästä.

Poliitikko nonstop -tilaisuus. (Kuva: Aapo Koivumäki, 9A.)Nuorten parlamentin täysistuntoa johti eduskunnan puhemies Paula Risikko. (Kuva: Aapo Koivumäki, 9A.)
Nuorten parlamentissa oli 199 edustajaa eri puolilta Suomea. (Kuva: Aapo Koivumäki, 9A.)Pohjanlinnan koulua edustivat Eeli Uusitalo ja Aapo Koivumäki. (Kuva: Anniina Karvinen.)

Päivitetty 29.3.2018.