Kevään tapahtumia 2018

Taidetestaajat-retki Helsinkiin ke 2.5.

Pohjanlinnan koulun luokat 8D ja 8F vierailivat Helsingissä Musiikkitalossa Radion Sinfoniaorkesterin konsertissa. Vierailu oli osa valtakunnallista Taidetestaajat-hanketta. Muut kasiluokat tekivät vastaavat konserttiretken jo helmikuussa.

Konsertin jälkeen suunnattiin muutamaksi tunniksi Linnanmäelle vauhdikkaisiin mutta viileisiin tunnelmiin.

Saat kuvatekstin näkyviin, kun pysäytät hiiren osoittimen kuvan päälle.

Radion Sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa. (Kuva: Sari Aatolainen.) Radion Sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa. (Kuva: Sari Aatolainen.)
Linnanmäellä. (Kuva: Sari Aatolainen.) Linnanmäellä. (Kuva: Sari Aatolainen.)
Uusien seiskaluokkalaisten tutustumistilaisuudet 2.-3.5.

Katso kuvia ja juttua täältä.

Yhdeksäsluokkalaisten juhlalounas ke 23.5.

Pohjanlinnan ja Kangasmetsän koulujen yhdeksäsluokkalaisten juhlalounas järjestettiin nyt yhdeksännentoista kerran. Yhdeksäsluokkalaiset nauttivat juhla-ateriansa yhdessä opettajiensa ja kutsuvieraiden kanssa.

Juhlalounaan kattauksen värit toistuivat kuvataiteen opiskelijoiden tekemässä seinäjulisteessa. (Kuva: Leena Peltomäki.)

Aluksi juhlalounaan emäntä Hilda Ylinen (9D) ja isäntä Roope Huttula (9C) kättelivät vieraat, jotka sitten siirtyivät kauniisti katettuihin pöytiin nimikoiduille paikoilleen. Emäntä toivotti puheessaan vieraat tervetulleiksi. Hän totesi yhdeksänvuotisen peruskoulu-urakan olevan pian ohi ja muistutti, että kesällä pitää muistaa levätä ennen seuraavaa urakkaa: toisen asteen opintoja.

Ruokalistat oli jaettu valmiiksi pöytiin, ja ne oli kirjoitettu kaikilla niillä kielillä, joita Pohjanlinnan koulussa opiskellaan: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Kotitalousopettaja Tarja Kytöharjun johdolla tutustuttiin ruokalistoihin, ja kielten opiskelijat lukivat ne eri kielillä.

Alkuruoaksi tarjottiin salaattia ja patonkia. Sen jälkeen kuultiin musiikkia. Pääruokana oli kuhaa valkoviini-kermakastikkeessa pariisinperunoiden ja yrittiporkkanoiden kera.

Juhlapuheen piti kirjastotoimenjohtaja Aini Lähteenmäki. Heti puheensa aluksi hän totesi, että on itsekin tämän vuoden aikana eläköitymisen myötä jättämässä koulukeskuksen rakennuksen, joten eron ilot ja tuskat ovat yhteisiä hänelle ja yhdeksäsluokkalaisille. Aini Lähteenmäki vakuutti, että kirjasto tulee tulevissa opinnoissa jokaiselle nuorelle enemmän tai vähemmän tutuksi paikaksi, joten niin yksityiselämässä kuin opiskelussakin on tärkeää oppia käyttämään muitakin tiedonhakutapoja kuin Internetin hakukoneita.

Puheensa lopulla Aini Lähteenmäki muistutti yleissivistyksen tärkeydestä. Jonkin alan erityisosaajien lisäksi tarvitsemme moniosaajia niin yhteiskunnassa kuin yksityiselämässämme.

– Meidän pitäisi voida pystyä keräämään ympärillemme moniosaajien joukko myös yksityiselämäämme. Lähellä olisi aina ystävä tai tuttava, jonka puoleen kääntyä ongelmatilanteissa tai tarvitessamme kaveria vaikkapa pesäpallo-ottelun katsomoon tai puhelimen päivitykseen.

Aini Lähteenmäki toi myös esiin koulun ja kirjaston monikymmenvuotisen rinnakkaiselon samassa rakennuksessa. Oppilaat ovat tulleet tutuiksi asiakkaina, muutamat myös tet-harjoittelijoina ja taksvärkkiläisinä.

– Vanhan sopimuksen mukaan tällä tontilla kaikki kasvattavat. Joskus on taivuttava olosuhteiden pakosta, vaikka kuinka olisi mielestään oikeassa. Mutta elämä kouluttaa ja hioo. Toivottavasti lempeästi.

Jälkiruoaksi oli tarjolla suklainen kuppikakku. Kiitospuheessa isäntä Roope Huttula kiitti kaikkia juhlalounaan toteutukseen osallistuneita. Hän muisteli menneitä kolmea kouluvuotta ja toivotti hyvää kesälomaa.

– Tämä koulu, täällä vallitseva ilmapiiri sekä joukko, joka tännekin nyt on kokoontunut, ovat asioita, joita jatkossa tulen kaipaamaan, hän ennusti.

Juhlalounas toteutetaan kotitalousopettajien, yhdeksännen luokan valinnaisen kotitalouden opiskelijoiden ja koulun oman keittiön yhteistyönä. Tarjoilusta vastaavat Sataedun Kankaanpään yksikön catering-linjan opiskelijat, joille tilaisuus antaa samalla hyvän mahdollisuuden harjoitella suuren ruokaseurueen palvelemista. Oman koulun kuvataiteen opiskelijat valmistavat ruokasalin seinälle vuosittain uuden seinäjulisteen, ja musiikkiohjelmaa tarjoavat Kankaanpään musiikkiopiston oppilaat.

Samat värit toistuivat juhlalounaan kukissa, ohjelmassa, ruokalistassa ja lautasliinoissa. (Kuva: Leena Peltomäki.) Viulumusiikista vastasivat Aliina Pirttikangas ja Aarni Törmä. He soittivat taustamusiikkia tervetulokättelyn aikana sekä tarjosivat musiikkituokion ennen juhlalounaan pääruokaa. (Kuva: Leena Peltomäki.)
Juhlalounaan isäntäpari kätteli tilaisuuteen osallistuneet oppilaat, opettajat ja kutsuvieraat. (Kuva: Leena Peltomäki.) Juhlalounaan isäntäpari kätteli tilaisuuteen osallistuneet oppilaat, opettajat ja kutsuvieraat. (Kuva: Leena Peltomäki.)
Tervetulopuheen piti juhlalounaan emäntä Hilda Ylinen. (Kuva: Leena Peltomäki.) Julia Niiniharju luki ruokalistan englanniksi. (Kuva: Leena Peltomäki.)
Topias Tammisto luki ruokalistan saksaksi. (Kuva: Leena Peltomäki.) Soile Kiuru luki ruokalistan ranskaksi. (Kuva: Leena Peltomäki.)
Kiitospuheen piti juhlalounaan isäntä Roope Huttula. (Kuva: Leena Peltomäki.) Juhlapuheen piti kirjastotoimenjohtaja Aini Lähteenmäki. (Kuva: Leena Peltomäki.)
Menestyneiden ja merkittömien kahvit ma 28.5.

Viimeisen kouluviikon maanantaina tarjottiin leivoskahvit niille oppilaille, jotka olivat selvittäneet koko lukuvuoden ilman Wilma-merkkejä. Samaan tilaisuuteen oli kutsuttu myös sellaisia oppilaita, jotka olivat edustaneet koulua eri tapahtumissa ja menestyneet kilpailuissa.

Rehtori Päivi Javanainen puhuu kahvivieraille. (Kuva: Tuomas Väinä.) Merkittömille ja eri tavoin menestyneille tarjottiin leivoskahvit. (Kuva: Tuomas Väinä.)
Koulurock ke 30.5.

Jokavuotinen koulurock kuultiin viimeisen kouluviikon keskiviikkona. Konsertissa esiintyivät musiikkiluokat 7B, 8B ja 9B sekä yhdeksännen luokan valinnaisen musiikin ryhmä ja opettajien bändi Hurina.

Musiikkiluokka 8B esitti Paranoidin - ilmeisesti yleisön pyynnöstä. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Musiikkiluokka 7B:n kappale oli Sunrise Avenuen Fairytail Gone Bad. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Musiikkiluokka 7B:n kappale oli Sunrise Avenuen Fairytail Gone Bad. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Musiikkiluokka 7B:n kappale oli Sunrise Avenuen Fairytail Gone Bad. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Ysin valinnainen musiikki esitti kaksi kappaletta: Twenty Guns ja Armo. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Ysin valinnainen musiikki esitti kaksi kappaletta: Twenty Guns ja Armo. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Opettajien Hurina-bändi esitti Anssi Kelan kappaleen Rakkaus upottaa. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Opettajien Hurina-bändi esitti Anssi Kelan kappaleen Rakkaus upottaa. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Musiikkiluokka 9B:lle koulurock oli peruskouluajan viimeinen yhteinen esiintyminen. Kappaleina heillä olivat Apulannan Koneeseen kadonnut ja Green Dayn Holiday. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Musiikkiluokka 9B:lle koulurock oli peruskouluajan viimeinen yhteinen esiintyminen. Kappaleina heillä olivat Apulannan Koneeseen kadonnut ja Green Dayn Holiday. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Käynti sankarihaudoilla pe 1.6.

Kevätlukukauden päätteeksi Pohjanlinnan koulun oppilaiden edustajat kävivät laskemassa havuseppeleen Kankaanpään sankarihaudoille. Mukana oli kaksi edustajaa jokaiselta seiska- ja kasiluokalta. Oppilaskunnan edustaja lausui muutaman sanan, kuultiin huilumusiikkia ja asetettiin seppele sankarihaudan muistomerkin juurelle.

Luokkien edustajat kävelivät koululta kirkkomaalle. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) 8B:n oppilaat Jaakko Junnila, Elina Kyytinen ja Nora-Nea Päivike esittivät huilumusiikkia. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Julius Poikkeus (8E) ja Aida Väkiparta (8C) laskivat seppeleen. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Sankarihaudan muistomerkki seppeleineen. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Ysigaala pe 1.6.

Yhdeksäsluokkalaisten viimeinen varsinainen peruskoulupäivä sisälsi kevätjuhlaharjoitukset ja ysigaalan. Gaalaa vietettiin auditoriossa, ja sen ohjelmassa oli ensimmäisenä ilmaisutaidon ryhmän valmistama video, jossa esiteltiin vaihtoehtoisia tapoja viettää koulupäivää: miten onnistuu välitunnilta pinnaaminen, mitä vaihtoehtoja kouluruokailulle on tarjolla ja millä eri tavoilla voi luntata kokeissa.

Seuraavaksi juhlan juontajat muistivat kunniakirjoilla vuoden aikana ansioituneita oppilaita. Diplomeita saivat muun muassa vuoden kokkikerho, joka on onnistunut polttamaan pohjaan lähes kaikki ruoat kotitaloustunnilla, vuoden mautoilija, joka on kuluttanut muoviämpärinsä loppuun, sekä vuoden vanhennuttaja, joka on saanut yhden jos toisenkin opettajan hiukset harmaantumaan.

Gaalan puhujaksi oli kutsuttu uskonnonopettaja Tiina Pulkkinen, jonka puheen sisältö oli osoitettu ysiluokkalaisille, joten muiden ei sitä tarvitse netissä nähdä. Gaalan päätteeksi nähtiin kattava kuvakavalkadi aina seiskaluokan tutustumispäivistä ysiluokan viimeiseen kouluviikkoon asti.

Ilmaisutaidon ryhmän videossa neuvottiin mm. erilaisia lunttaamiskeinoja. (Kuva: Tuomas Väinä.) Ilmaisutaidon videossa käytiin myös chilinsyöntikilpailu. (Kuva: Tuomas Väinä.)
Kun yhä useampi ysiluokkalainen lähti noutamaan kunniakirjaansa, katsomo tyhjeni. (Kuva: Tuomas Väinä.) Näyttämö täyttyi reunasta reunaan lukuisien diplominsaajien saapuessa noutamaan kunniakirjansa. (Kuva: Tuomas Väinä.)
Uskonnonopettaja Tiina Pulkkinen oli kutsuttu gaalaan pitämään opettajan puhe. (Kuva: Tuomas Väinä.) Juontajina ysigaalassa toimivat Mikael Leppämäki (9B) ja Roope Huttula (9C). (Kuva: Tuomas Väinä.)
Kevätjuhla la 2.6.

Pohjanlinnan koulun lukuvuosi päättyi kevätjuhlaan Kankaanpään Palloiluhallissa kesäkuun ensimmäisenä lauantaina. Tilaisuus alkoi Suvivirrellä, jonka jälkeen musiikkiluokka 7B esitti Ellinooran tunnetuksi tekemän kappaleen Minä elän.

Rehtori Päivi Javanainen pohti puheessaan, onko kevätkin siirtynyt digiaikaan, kun se tänä vuonna saapui niin varhain ja nopeasti. Hän viittasi puheessaan päättyvän lukuvuoden erityispiirteisiin: Juhlittiin Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja siinä sivussa myös oman koulun nelikymmenvuotista taivalta. Seitsemäsluokkalaiset aloittivat yläkouluopintonsa uuden opetussuunnitelman mukaan, ja sähköiset materiaalit, laitteet, välineet ja menetelmät ovat lisääntyneet koulutyössä. Kirjoja, vihkoja ja paperia tarvitaan silti edelleen niitäkin.

Rehtori Javanainen totesi huomanneensa monesti kevätjuhlapuheissaan puhuneensa yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä. Hän muistutti, että vaikka koulussa pyritään kohti yhteisöllistä toimintakulttuuria, koulu ei pysty tähän yksin. Se tarvitsee rinnalleen niin huoltajat, kaikki eri yhteyksissä nuorten kanssa toimivat kuin myös päätösten tekijät. Ensi vuonna vuorovaikutustaidot ja yhteistyö ovatkin koulun toiminnan painopistealueita.

Puheensa lopuksi rehtori Javanainen kiitti päättyneestä lukuvuodesta niin koulun henkilökuntaa, oppilaita kuin huoltajiakin. Tärkeitä toimijoita kouluyhteisössä ovat olleet myös oppilaskunnan hallitus ja tukioppilaat. Lisäksi kiitokset ansaitsevat myös stipendejä lahjoittaneet tahot.

Seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisia muistettiin vanhempainyhdistyksen kannustusstipendeillä, jollaisen sai yksi oppilas kultakin luokalta. Näiden stipendien jakamisen jälkeen esiintyi opettajien Hurina-bändi, joka esitti Pate Mustajärven laulamana useimmiten kuullun kappaleen Suuri tulevaisuus.

Yhdeksäsluokkalaiset saivat päättötodistuksensa, stipendinsä ja hymypatsaansa luokittain luokanvalvojan ja apulaisrehtori Juha Kemppaisen jakamina.

Kevätjuhla päättyi oppilaan puheeseen. Sen piti oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Eeli Uusitalo 9B-luokalta. Hän palasi puheessaan siihen kolmen vuoden takaiseen hetkeen, jolloin he kuudesluokkalaisina saapuivat tutustumaan tulevaan kouluunsa. Ysiluokkalaiseksi kasvaminen tuntui silloin kaukaiselta asialta. Hän arveli, että kuluneet kolme vuotta ovat kuitenkin tuntuneet opettajista pidemmiltä kuin oppilaista.

– Näiden vuosien pohjalta on hyvä ponnistaa kohti tulevaa. Olemme oppineet, että oppiminen ei pääty, kun koulun kello soi, vaan se jatkuu koko elämän, Eeli Uusitalo totesi. Puheensa lopuksi hän kiitti erikseen koulun eri henkilökuntaryhmiä sekä maailman parhaita ysiluokkalaisia ikimuistoisista vuosista.

Yhdeksäsluokkalaisten osalta kevätlukukausi ja peruskoulu päättyivät Palloiluhallissa. Nuoremmat oppilaat siirtyivät vielä koululle kotiluokkiin saamaan lukuvuositodistuksensa.

Musiikkiluokka 8B toimi esilaulajana Suvivirressä. (Kuva: Perttu Heinänen, 8B.) Musiikkiluokka 7B esitti Ellinooran tunnetuksi tekemän kappaleen Minä elän. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Rehtori Päivi Javanainen puhui. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Opettajien Hurina-bändi esitti kappaleen Suuri tulevaisuus. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)
Ysiluokkalaiset saivat päättötodistuksensa ja stipendinsä luokka kerrallaan. Vuorossa 9C. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.) Oppilaskunnan puheenjohtaja Eeli Uusitalo 9B-luokalta puhui. (Kuva: Perttu Heinänen, 7E.)

Päivitetty 2.6.2018.