Psyykkari

Psykiatrinen sairaanhoitaja eli psyykkari Maarit Piittala on yläkouluun jalkautunut PoSan mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijä. Psyykkarin eli psykiatrisen sairaanhoitajan työ painottuu mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen matalalla kynnyksellä.

Pyrkimyksenä on ehkäistä kasvuun ja kehitykseen liittyvien kriisien sekä erilaisten elämäntilanteiden aiheuttamien kriisitilanteiden vaikeutuminen. Psykiatrinen sairaanhoitaja arvioi hoidon tarvetta ja tarvittaessa ohjaa hoidon piiriin. Vastaanottotyössä pyritään lyhytkestoiseen työhön.

Nuorten psyykkisiä oireita, joissa psyykkari auttaa ovat mm.:

  • mielialamuutokset
  • ahdistuneisuus
  • erilaiset toistuvat fyysiset oireet (pahanolon tunteet, päänsäryt, univaikeudet yms.)
  • syömishäiriöt

Nuoret hakeutuvat vastaanotolle pääsääntöisesti itse, mutta yhteydenotot voivat tulla myös läheisiltä, kouluterveydenhuollosta, opettajilta tai kuraattoreilta.

Psykiatrinen sairaanhoitaja tekee yhteistyötä kodin, koulun, terveystoimen, sosiaalitoimen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tapaamiset tapahtuvat ajanvarauksella, ja ne ovat luottamuksellisia. Psyykkari on paikalla Pohjanlinnan koululla tiistaista torstaihin klo 8–14. Ajan voi varata soittamalla tai ottamalla yhteyttä Wilman kautta.

Päivitetty 26.11.2022.